Vzhledem k tomu, že máme problém s obezitou, přidávat více cukru do směsi potravin by do budoucnosti neměla být správná varianta. Naštěstí, holandská koncept designérka Chloé Rutzerveld má řešení, ale možná bude lepší si objednat rozvoz jídla na večer.
Projekt nese název Edible Growth. Vše, co potřebujete pro nutriční a zdravé jídlo je možné vytisknout a následně nechat během tří až pěti dnů vyrůst v chutnou pochoutku. Tiskárna do skořápky vloží semena, kvasnice, spory a „jedlou půdu“. Prototyp skořápky byl vyroben z hmyzu, ale je možné ji vyrobit také z tradičního těsta na pizzu.
Takže jaká myšlenka za tím stojí? Je to všechno o tom, připravit přírodní jídlo, bohaté na živiny. Krása projektu Edible Growth je v tom, že pokud se tento způsob rozšíří, notoricky nehospodárný způsob, jakým se s jídlem na naší planetě zachází, by se mohl dramaticky snížit.
„S mým projektem zmizí mnoho zbytečných stupňů potravinového řetězce, což povede ke snížení potravinového odpadu, potravinových kilometrů a emisí CO2. Zároveň se budou spotřebitelé více angažovat a přemýšlet nad potravinami, které konzumují, „vysvětluje Rutzerveldová.
„Pokud bychom mohli vyrábět jídlo tímto způsobem, lze si představit, že potravinový řetězec by se nesmírně zkrátil,“ dodala.
Je to určitě ušlechtilý koncept, a pokud má někdo nápad a rozvíjí ho, například pokud přidá některé chutnější výplně, mohlo by to vážně změnit způsob, jakým jsou potraviny pěstovány a distribuovány. Ačkoli v krátkodobém horizontu budeme i nadále provinile pokračovat v konzumaci hovězího masa z Brazílie, brambory z Číny a salát ze Španělska.