Milostné podvody mají stále více obětí, kterým kromě citové ztráty vznikne i značná finanční škoda

Jak nenaletět na milostné podvody

S létem trávíme více času venku a chceme potkávat nové lidi – třeba i pomocí online seznamovacích aplikací. Seznámit se tam chtějí ale i podvodníci.
Lucie Mudráková
Total
0
Sdílení

Online seznamování způsobilo revoluci ve způsobu, jak se spolu seznamujeme a navazujeme milostné vztahy. Každý z nás si může pohodlně prolistovat online katalog potenciálních partnerů a partnerek, a to na počkání. Postupně tak již mizí leckdy bizarní konverzace na barech nočních podniků nebo rozpačité seznamování přes společné přátele.

V roce 2022 používalo seznamovací aplikace celosvětově více než 350 milionů lidí. Kromě výhod, jako je například snadné a rychlé propojení s lidmi se stejnými zájmy a preferencemi, však na těchto platformách číhají i osoby, se kterými se nikdo seznámit nechce – podvodníci a hackeři. Popularita seznamovacích aplikací a sociálních médií zkrátka usnadnila falešným nápadníkům najít ideální oběť a vylákat z ní peníze.

Romantika je klíčová součást úspěšných podvodů

Scénář, kdy osamělá důvěřivá srdce namísto lásky skončí s finanční a citovou ztrátou, je častější, než byste si mysleli. Podle zprávy Federální obchodní komise USA měly romantické podvody v roce 2022 téměř 70 000 obětí a vyžádaly si škody ve výši ohromujících 1,3 miliardy dolarů. To však stále nevykresluje celý obrázek. Mnoho obětí seznamovacích podvodů se totiž příliš stydí, než aby podvod nahlásily.

O podvodech s milostnou tématikou mluvil v našem podcastu TruePositive také kapitán Ondřej Penc, vrchní komisař z odboru prevence Policejního prezidia České republiky:

Mnoho obětí milostných podvodů se bohužel nevědomky stane tzv. bílými koni – spolupachatelem ve větší trestné činnosti a zároveň poškozeným. Milostné podvody mohou být propojeny s investičními podvody do kryptoměn – jedná se například o podvody typu pig butchering nebo sugar daddy. Podvodníci neustále inovují osvědčené postupy. Stále ochotněji si na pomoc berou také generativní nástroje umělé inteligence, aby byly jejich finty ještě přesvědčivější.

Pokud se tedy vydáme na internet hledat spřízněnou duši (ale AI společník nebo společnice zatím není nic pro nás), co můžeme udělat, abychom se ochránili před lidmi, kteří leda tak milují naše osobní data a finance? Na následujících příkladech se blíže podíváme na to, jak fungují podvody na seznamovacích aplikacích.

1. Catfishing: milostný podvod s falešnou identitou

Jednou z nejrozšířenějších metod, kterou podvodníci v seznamovacích aplikacích používají, je tzv. catfishing – vytváření falešných profilů, přes které chtějí podvodníci oklamat svou oběť. Používají k tomu často ukradené fotky nebo fotografie z fotobank a vymyšlené osobní údaje. Existuje mnoho webových stránek, které nabízejí generování obrázků pomocí umělé inteligence k vytváření fotografií reálně vypadajících lidí, kteří, jak jistě už tušíte, neexistují. Podvodníci díky těmto nástrojům vytvoří v online světě reálně vypadající osobu.

Přes ni se pak propojí s nic netušícími oběťmi. Díky falešným profilům si mohou vyfiltrovat vhodné cíle a zasílat vytipovaným uživatelům a uživatelkám zprávy. Jakmile zjistí, že je jejich oběť schopna poskytnout jim, co chtějí, vrhnou se do další fáze – vybudování důvěry a zdání skutečného vztahu na síti.  Od toho je pak už jen krok k tomu, aby podvodník svou oběť okradl – využije zpravidla smyšlené historky o osobních krizích a naléhavých situacích a požádá oběť o peníze. Oklamaní pak mohou opakovaně převádět peníze, kupovat dárky nebo dokonce hradit cestovní náklady v naději, že podpoří svého partnera či partnerku.

Možná vás napadne, že to přece musí jít poznat, ale nenechte se zmást. Podvodníci si dělají poctivý průzkum a mohou vypadat stejně uvěřitelně, jako ostatní reální uživatelé a uživatelky na svých profilech. Mohou se na sociálních sítích dozvědět více o koníčcích, názorech a zvycích svého cíle a pomocí těchto informací vytvořit iluzi společných zájmů, aby vytvořili ještě silnější pouto a měli sílu nás emocionálně manipulovat.

Jak se můžete chránit před catfishingem:

Když jsme poblázněni a v opojení romantiky, naší první myšlenkou pravděpodobně nebude ujistit se, že osoba, se kterou mluvíme, je skutečná. Ať už se jedná o trochu kontroly sociálních sítí, žádost o osobní setkání, kladení konkrétně mířených otázek nebo to, že požádáme protistranu o doložení dokladu totožnosti. Bohužel, všechny tyto kroky nám ale zaručí to, že se skutečně bavíme s krásnou Janou, a ne s Honzou ve staré mikině, který nám píše od jednoho ze svých počítačů.

A co když všechno dobře dopadne a váš objekt zájmu doopravdy existuje? Podezíravost a opatrnost je přesto na místě, a to obzvlášť v případech, kdy tento stále cizí člověk žádá o peníze, laskavosti nebo cenné informace. I úmysly skutečných lidí nemusí být tak čestné, jak bychom si přáli. Až příliš často se stává, že při online randění naletí lidé na falešné vzlykavé historky o tom, že jejich online láska potřebuje peníze, aby pomohla zaplatit účty za léčení nemocného příbuzného, že jejich začínajícímu podnikání se nedaří tak, jak doufali, nebo že by měli využít investiční příležitost, která se naskytne jen jednou za život.

2. Klasické online podvody – phishing a malware

Seznamovací aplikace jako online platforma představují snadný prostředek pro phishingové útoky a šíření malwaru. Zločinci mohou vytvářet profily a posílat zdánlivě nevinné zprávy se škodlivými odkazy nebo přílohami. Lstí a tlakem na emoce pak mohou přimět důvěřivé nezadané oběti, aby na ně klikly nebo přílohy otevřely. Mohou k tomu také využívat internetové boty a kliknutí na nebezpečný odkaz může vést k instalaci malwaru do našeho zařízení. V ohrožení jsou pak veškeré naše osobní údaje a data uložená v zařízení, což může vést až ke krádeži naší identity a podvodům s platebními kartami.

Jak se můžete chránit před phishingem a malwarem:

V počátečních fázích konverzace, než se o svém protějšku dozvíte něco víc, neotvírejte žádné přílohy ani neklikejte na žádné odkazy, které vám ve zprávách nebo v e-mailu pošle. I když se zdá, že jde o neškodný odkaz na vychvalovanou restauraci, kterou zmiňujete na svém profilu, podvodníci mohou být kreativní v tvorbě názvů domén, aby odkazy vypadaly lákavěji a uvěřitelněji. Zkrátka chvilku počkejte, než si budete jisti, že svému protějšku můžete důvěřovat.

3. Podvodem získané informace k vydírání

Online seznamovací platformy uchovávají celou řadu osobních údajů, což z nich činí atraktivní cíl pro hackery – ví o všem, co se nám líbí a čemu dáme „like“, jaké máme zájmy, mají naše fotografie, seznamy přátel a informace o našich vztahových preferencích.

Podvodníci mohou k získání těchto citlivých údajů z profilů používat různé metody, například tzv. data mining. Může však dojít ale také k úniku dat u samotného provozovatele online seznamovací platformy. Citlivé informace jsou pak vystaveny veřejnosti. Například v loňském roce byly odhaleny fotografie a soukromé záznamy z chatů na 260 000 lidí.

Jak můžeme chránit svá data:

V dnešní době je to v online světě často „něco za něco“. Mnoho aplikací vyžaduje přístup k některým našim údajům, aby poskytly požadované funkce a uživatelský zážitek. Je však důležité si uvědomit, jaké údaje platforma shromažďuje a jak jsou využívána. Zvážit bychom nicméně měli, zda se úplně vyhnout aplikacím, které neumožňují odmítnout sdílení dat se třetími stranami.

Jakmile jednou informace o sobě zveřejníme na internetu, nedá se s tím už mnoho dělat. Nejlepší je tedy dávat si pozor na to, co sdílíme online. Nezveřejňujme nic, co by mohlo být použito proti nám – určitě ne videa, která jsme pořídili na kamarádově rozlučce se svobodou.

Ještě závažnější důsledky může mít to, pokud podlehneme pokušení poslat protistraně své pikantní fotografie nebo videa. Stává se to zejména mladším lidem a často to začíná tím, že falešný nápadník sdílí „své“ explicitní fotografie a žádá si to samé na oplátku. Pokud mu vyhovíme, může obratem začít vydírání – podvodník pohrozí sdílením materiálu s vašimi kontakty na sociálních sítích, pokud nezaplatíte nebo nepošlete další kompromitující fotografie či videa. Abyste se sextorzi, jak se tento typ manipulace a podvodu nazývá, vyhnuli, nikdy nesdílejte fotografie, za jejichž zveřejnění na internetu byste se styděli.

To nevymažeš: Ani konsensuální sexting nemusí být bez rizika. Jaká to jsou a jak chránit lechtivou komunikaci online? ⇒ Co je to sexting?

4. Podvody zneužívající naši polohu

Mnoho seznamovacích aplikací využívá služby založené na poloze, abychom se mohli propojit s vhodnými lidmi ve svém okolí. Tato funkce nám sice usnadňuje hledání perspektivních protějšků, ale zároveň otevírá dveře i potenciálním hrozbám. Hackeři mohou využívat údaje o poloze ke sledování a zaměřování osob, což může ohrozit také jejich bezpečnost v reálném světě.

Jak se můžeme chránit informace o naší poloze:

Asi nechceme vypínat služby polohy ve své seznamovací aplikaci, protože se chceme přeci seznámit s někým, kdo je jen kousek od nás, a ne na druhém konci světa. Kompromisem ale může být vypnutí služeb určování polohy, když zrovna aktivně neprohlížíme zájemce o seznámení nebo již své spárované favority. Budeme tak zase o něco méně zranitelní a tím méně atraktivním cílem pro ty, kteří chtějí navázat vztah leda tak s naší peněženkou.

S romantikou a přeskakováním jisker se vyplatí počkat

S rostoucí popularitou online seznamování (do roku 2028 bude mít podle odhadů více než 450 milionů uživatelů) roste i riziko, že se staneme terčem podvodů a hackerů. Pro ty, kteří se pohybují ve světě online seznamek, by měly být podezřelé odkazy a nejistota ohledně skutečné identity protějšku na prvním místě seznamu tzv. Red Flags (červených vlajek). V online světě je to bohužel daleko důležitější, než zda má osoba na druhé straně radši psy nebo kočky.

Pokud se vám cokoli zdá neobvyklé nebo máte pocit, že něco tak úplně nehraje, profil nahlaste a zablokujte.

I přes všechna rizika však více než 70 % lidí randících online uvádí, že našlo romantický vztah, a zdá se tak, že online seznamování může být i velmi úspěšné.

E-book: Podvody na internetu

Novinky z magazínu Dvojklik.cz

Jednou měsíčně vám pošleme to nejbezpečnější čtení. Pohodlně. Do mailu.

Frekvence odesílání 1x měsíčně.
Snadné odhlášení jedním kliknutím.

Další informace o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Mohlo by vás zajímat